HABERLER

Avrupa Birliği "Yapay Zeka Yasası" düzenlemesini yürürlüğe soktu.

Avrupa Birliği'nde "Yapay Zeka Yasası" adı altında bilinen geniş kapsamlı düzenleme, Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Bu yeni yasa, yapay zeka kullanımına ilişkin çiğnenmesi durumunda 35 milyon euroya varan cezaların uygulanabileceğini belirtiyor.

Özellikle milyonlarca kullanıcıya ulaşan sohbet robotu ChatGPT'nin 2022 sonlarında piyasaya sürülmesinin ardından, bu yasanın hızla gündeme gelmesine neden oldu. Çin ve ABD'nin geçtiğimiz yıl yapay zeka ile ilgili düzenlemeler yapmasının ardından, AB'nin yapay zeka kanunları "en kapsamlı yasa" olarak tarihe geçti.

Yasa kapsamında yer alan yasaklar bu yılın sonunda başlayacak olup, ChatGPT gibi sohbet programlarına ilişkin kuralların yürürlüğe girmesi ise yasanın yürürlüğe girmesinden 12 ay sonra olacak. Geri kalan hükümler ise 2026'da geçerli olacak.

Bu yeni düzenleme yapay zeka ile ortaya çıkabilecek risklerin önüne geçmeyi hedefliyor. Kazalara neden olma riski, yapay zekanın siber saldırılar için kullanılması, telif ihlali veya sahte belgeler ve görseller oluşturma gibi riskler ön planda tutuluyor.

Yapay zeka programlarının geliştiricileri, sistemlerini eğitmek ve AB telif hakkı yasalarına uymak için kullandıkları içerik hakkında ayrıntılı bilgi vermek zorunda kalacaklar. Bu sayede telifle ilgili sorunların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca, "deepfake" adı verilen yapay zeka teknolojisiyle oluşturulan sahte videolar ve görsellere karşı da önlemler alınıyor. Yasanın gerekliliklerine uygun olarak oluşturulan deepfake içeriklerde, deepfake olduğunu belirten bir etiket bulunması zorunlu hale getiriliyor.

Yasada ayrıca yapay zeka kullanılan araçların kaza ihtimalinin minimuma indirilmesi gibi kurallar da yer alıyor. Güvenlik güçleri haricinde yapay zeka destekli yüz tanıma sistemlerinin kullanımına ise sınırlamalar getiriliyor.

Bu yasayı çiğneyenler ağır cezalarla karşılaşacak. AB, yapay zeka sağlayıcılarına 7,5 milyon ila 35 milyon euro arasında veya bir şirketin küresel cirosunun yüzde 1,5 ila yedisi arasında değişen para cezaları verebilecek. Ayrıca, bireylerin de benzer cezalara maruz kalabileceği belirtiliyor.

  • Marka

    Markanız, Ticari değeri olan, ürün ve hizmetleriniz için yaptığınız tüm yatırımların tüketici nezdinde bir kelime ve şekil ile ifa...

  • Patent

    Buluş ve icatların izinsiz kullanılmasını engellemek için icadı yapan kişiye tekel hakkı tanıyan korumaya "Patent Koruması" adı ve...

  • Tasarım

    Bir ürünün üzerinde yer alan şekil, doku, desen, biçim gibi tasarımsal detayların tescil altına alınarak korunması "Endüstriyel Ta...

  • Coğrafi İşaret

    Temel özellikleriyle diğer yöresel ürünlerden yetiştirme ve üretim usülleri bakımından farklılık gösteren ürünlerin koruma altına...

  • İnovasyon

    Kelime anlamı "yenilik" manasına gelen "inovasyon", günümüz teknolojisinin hayatımıza getirdiği kavramlardan biri olarak yerini al...

  • Finansal Çözümler

    Bulut tabanlı Finansal çözümlerimiz sayesinde yüksek yatırım maliyetleri olmadan güvenle kullanabileceğiniz çözümler sunar.